Thursday, November 7, 2013

HIJRAH?

Assalamulaikum,

Okay untuk entry kali ni kita akan bincangkan pasal pengertian HIJRAH. Apa maksud hijrah? Hijrah adalah bermaksud berpindah daripada sesuatu kepada sesuatu.  Hijrah juga mempunyai banyak maksud atau definisi. Maksud hijrah daripada para ulama ialah  perpindahan dari negeri kaum kafir atau kondisi peperangan ke negeri muslim. Selain itu hijrah juga bermaksud meninggalkan sesuatu yang dilarang Allah swt. Pengertian hijrah harus sentiasa ada dalam diri setiap muslim. Berubah atau behijrah dari sesuatu yang tidak baik kepada baik, meninggalkan sesuatu yang dilarang kepada yang diredhai Allah swt. Hijrah ni bukanlah untuk satu jangka masa yang pendek. Bila kita dah buat keputusan untuk berhijrah kepada sesuatu yang baik, kita tak boleh menyesal dan berpatah balik ke jalan lama. 


Sekarang ni bila kita tengok industri hiburan tanah air, ramai artis2 yang dah berhijrah tak kira lah artis wanita atau lelaki. Ramai artis yang dulunya tak bertudung sekarang dah pakai tudung. Alhamdulillah. Ini bermakna mereka telah sedar untuk berhijrah daripada sesuatu yang dilarang oleh Allah swt seperti berpakaian membuka aurat, bersentuhan dengan bukan muhrim dan sebagainya, kepada sesuatu yang disuruhi Allah swt. Ini menjelaskan lagi pengertian hijrah "Hajara-yahajiru-uhjur" yang bermaksud " meninggalkan atau menjauhi" (tidak melakukan segala perbuatan keji). Menjauhi dan meninggalkan tu sangat meluas dari konteks hijrah. Umat islam hendaklah menjauhi segala perkara ynag membawa kepada dosa seperti menggagung-agungkan harta, nama dan pangkat, membuat publisiti untuk diri -sendiri, kecantikan yang membawa keberahian, nafsu syahwat, nafsu syaitan, kemewahan dunia serta kelazatannya. 

Sebagai contoh Diana Amir. Dulu berpakaian seksi, berlakon pun pakai baju macam tak pakai baju tapi sekarang cantik sangat bila tengok Diana Amir pakai-pakaian sopan, bejubah, berselendang.Tak bermakna bila kita mengenakan tudung kita tak boleh berfashion, bergaya, pakai-pakaian yang up-to-date. Sebab tu sekarang dah banyak fashion untuk hijabista muslimah. Ini untuk menggalakkan lagi lebih ramai wanita di luar sana untuk behijrah mengenakan tudung. Tapi bila dah bertudung kenalah berpada-pada. Janganlah pakai-pakaian yang sendat, tudung paras dada, pakai tudung tapi pakai baju lengan pendek dan macam-macam2 lagi la. Memandagkan kita sekarang di zaman modern, kita semakin kehadapan dengan teknologi canggih masa kini tapi kita makin jauh meninggalkan apa yang di suruh Allah swt. Makin ramai yang terjebak dengan gejala2 yang tidak baik, kes rogol bunuh berleluasa, hiburan seperti pub dan rumah pelacuran bermaharaja lela. Ini bermakna kita sudah makin dekat dengan kiamat. Tapi bagaimana kita nak mengajak semua umat islam kita di seluruh dunia untuk bangkit dan sedar untuk berhijrah ke jalan Allah swt? Takkan kita nak tunggu dapat petunjuk atau mimpi baru kita nak berhijrah? Kita bernasib baik sekarang ni makin banyak ceramah2 agama dijalankan setiap hari untuk menyebarkan dakwah untuk memberi kesedaran kepada umat islam lagi2 kepada golongan muda. Dengan itu, kita patut mulakan tindakan dalam diri kita, renung sedalam-dalamnya apa perkara yang tidak baik yang selalu kita lakukan yang patut kita tinggalkan dan berhijrah menjadi sesuatu atau seeorang yang baik dan tidak melakukan perkara terlarang.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...