Sunday, December 12, 2010

Jom Masak - Ketam Masak Sos Cili

 Hai..hehe how's your day...ok ke x...harap2 ok2 je la kn..hmm maybe blum tlmbt lg kn nak ucapkan congrates to all my member class..dgr cter rmai yg dpt pointr bgus2 n mkin mningkat...wah bgus la tu kn..n ade jgk yg DL lg sem nie..congrates ye...mmng lyak pun korg dpt...hahah n mmber class yg result mnurun tu, relax ye...cube lg harder next sem...

Hmm ok, ari nie nak citer sal Resepi Ketam Masak Sos Cili.


BAHAN-BAHAN (UNTUK 1 FAMILY)
1. Ketam (dibersihkan)


2. Bawang merah
3. Bawang putih
4. Halia
5. Serai
6. Cili padi (seberapa bnyk ikut suka)


7. Sos cili (Secukupnya)
8.Sos tiram ( x nak letak pun boleh)
9. Sos tomato 
10. Garam
11. Ajinomoto 
12. Air
13. Minyak masak

Cara-cara
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, serai, halia, dan cili hingga lumat.



2. Panaskan minyak di kuali. Tumiskan semua bahan yang ditumbuk sehingga wangi. ( saya suka bau tumis haha)

3. Masukkan ketam dan air. Air tu agak2 separas ngan ketam.

4. Masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato. Sos cili mesti letak lebih lau boleh 1 botol kecik sos tu habiskan je sume..lau botol besar separuh dari botol tu...Sos tiram dan sos tomato masuk sikit je..



5. Masukkan garam dan ajinomoto...

6. Biar kan mendidih dan kuahnya agak2 pekat..lau cair cam air x sedap..huhu lepas tu dah boleh hidang..SELAMAT MENCUBA...


dah siap....


EMMMMMM SEDAPNYEEEEEEEE





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...